Zuid-Holland

Haags ontbijt

Meerdere soorten kleine, luxe broodjes speciaal gebakken voor het zondags ontbijt en voor kinderpartijtjes.

Krentenkater

Een krentenbrood in het model van een duivekater. In de omgeving van Roelofsarendsveen en Nieuwkoop bakte men vroeger krentenkaters in de vorm van een scheenbeen. Dat duidt er op dat het oorspronkelijk ging om een soort offerbrood.

Timpen

Langwerpige krentenbroodjes goed gevuld met krenten, rozijnen en gekonfijte vruchten. In het Waterweggebied worden er met Kerstmis grote aantallen Kersttimpen gebakken.

Rotterdammers

Krokant brood dat op de plaat wordt gebakken. Oorspronkelijk alleen in Rotterdam. Nu heeft het bij veel bakkers een vaste plaats in het assortiment.

Kruid- of Bloedbroodjes

Door het toegevoegde rommelkruid hebben deze broodjes een rode kleur. Ze herinneren daarmee aan de bloedige dierenoffers, die in vroeger tijden omstreeks Kerstmis werden gebracht. In het Waterweg gebied worden deze broodjes, gevuld met fijngehakte sucade, nog zeer gewaardeerd. Vooral met Kerstmis en Pasen.