Brood

Brood

Brood is een meelproduct dat wordt gemaakt door brooddeeg te bakken, te koken of te stomen. Het is een belangrijk voedingsmiddel in Europa, Amerika en grote delen van Azië.

Er bestaat een enorme verscheidenheid aan broden, met vaak per land of streek verschillende soorten brood.

In Nederland en België wordt meestal 's morgens bij het ontbijt en bij de middagmaaltijd brood gegeten. Brood kan gesneden of ongesneden worden gekocht bij een speciale bakkerij, maar ook op vele andere plaatsen zoals de supermarkt of markt.

 

Vorm

Er bestaan talloze vormvarianten. Bakkers onderscheiden  groot brood met een gewicht van meer dan 100 gram van klein brood dat minder dan 100 gram weegt, zoals het kadetje. Naast busbrood dat in een bakblik wordt gebakken, is er plaatbrood dat op geperforeerde platen in de oven ligt. Bekende vormvarianten in Nederland zijn knipbrood en casinobrood. Krokantbrood wordt door bakkers als aparte categorie gezien met als voorbeelden bagel, stokbrood en ciabatta.

In de laatste eeuw zijn steeds nieuwe soorten brood van buiten West-Europa aan het assortiment in de Benelux toegevoegd zoals knäckebröd, Turks brood, pitabroodje, bapao, naan en roti.

Broodsoorten

arepa

allinson

bagel

baguette

balep korkum

Bapao

beschuit

brioche

Broeder

buikman

builbrood

casinobrood

challe

ciabatta

Croissant

focaccia

Grittibänz

hardbrood

Hefezopf

Italiaanse bol

Jouster pof

kadetje

kaiserbroodje

Kardemombrood

kerststol

kersttimp

knäckebröd

kropbrood

krokantbrood

krentenbol

krentenbrood

maanzaadbrood

maïsbrood

matse

meergranenbrood

moutbrood

mueslibol

muffin

naanbrood

oberländer

obwarzanek

paasbrood

panettone

pitabroodje

pizza

puntbrood

poffert

regeringsbrood

roggebrood

roti

rozijnenbrood

saucijzenbroodje

scone

sesambrood

shoubao

speltbrood

stokbrood

suikerbrood

Tarvo

tarwebrood

tijgerbrood

tortilla

Turks brood

volkorenbrood

vruchtenbrood

Waldkorn®

wittebrood

zjengal-broodjes

zonnebloempittenbrood

Zuidlaarderbol

zuurdesembrood